Elke stap telt

ingezameld

Veel gestelde vragen over Steptember

Heb je vragen, neem dan contact op met de Steptember helpdesk: steptember@bosk.nl of 030 245 9090, van ma t/m do van 10.00 – 16.00 uur.

Maar kijk eerst even of je vraag hieronder al wordt beantwoord.

Algemene informatie
V: Wat zijn de begin- en einddata voor Steptember?
A: Steptember begint op dinsdag 3 september 2019 en eindigt op maandag 30 september 2019

Bankoverschrijvingen Steptember:
Het Steptember bankrekeningnummer is NL72INGB0000562100
Ook voor betalingen vanuit het buitenland, die dus niet via de website (Ideal of Creditcard) kunnen plaatsvinden, kan dit rekeningnummer gebruikt worden. In dat geval heb je ook deze SWIFT/BIC code nodig: INGBNL2A

Organisatie en doel

V: Waarom wordt er geld ingezameld met Steptember?
A: Om onderzoek naar cerebrale parese mogelijk te maken, voor voorlichting en om kinderen en volwassenen met cerebrale parese te begeleiden en te ondersteunen in hun leven met een handicap.

V: Wat is cerebrale parese?
A: Cerebrale parese (CP) is een houding- en bewegingsstoornis die veroorzaakt wordt door een hersenbeschadiging die voor het eerste levensjaar plaats vindt. Het is de lichamelijke handicap die het vaakst voorkomt bij kinderen. CP is niet te genezen. Kinderen met CP leren van jongs af aan hoe zij zo goed mogelijk met hun beperking kunnen omgaan. Daarbij staan niet hun beperkingen maar hun mogelijkheden centraal. CP Nederland helpt hen hierbij. En jij kunt hen helpen door mee te doen met Steptember en zo veel mogelijk sponsors te vinden. Kijk voor meer informatie over cerebrale parese op www.bosk.nl/cerebraleparese.

V: Wie organiseert Steptember?
A: Steptember komt van oorsprong uit Australië waar het wordt georganiseerd door de Cerebral Palsy Alliance. In Nederland organiseert CP Nederland Steptember. Dat betekent ook dat 90% van het in Nederland opgehaalde geld in Nederland wordt besteed. De andere 10% gaat naar Australië waar het ten goede komt aan internationaal onderzoek naar CP.

V: Wat is CP Nederland?
A: CP Nederland (voorheen de BOSK)  is de vereniging van mensen met cerebrale parese. Meer informatie vind je hier en op www.cpnederland.nl.

Registratie en Teaminformatie

V: Vanaf wanneer kan ik registreren?
A: De website is open voor registratie.

V: Hoe vorm ik een team?
A: Zoek om te beginnen maximaal drie anderen om samen een team van vier mensen te vormen. Kies hierna een teamleider die het team registreert via de website. Tijdens het registratieproces wordt de teamleider gevraagd de namen en e-mail adressen van alle teamleden in te voeren. Elk teamlid zal dan van de Steptember website een uitnodiging ontvangen om lid te worden van het team zodat hij zijn persoonlijke registratie kan voltooien.

V: Wat is een teamleider?
A: Een teamleider is de persoon die verantwoordelijk is voor het registreren van je team. Teamleiders sturen uitnodigingen naar teamleden en dragen zorg voor de eenvoudige administratie van het team.

V: Hoe neem ik deel aan een team?
A: De teamleider heeft je e-mail adres nodig om jou een online uitnodiging te kunnen sturen. Als je deze uitnodiging hebt ontvangen, hoef je die alleen maar te accepteren door op de link te klikken. Hierna kun je je registratiegegevens op de website invullen. Je bent dan lid van het team.

V: Kunnen er meer teamleiders zijn?
A: Nee. Elk team heeft één teamleider en maximaal drie teamleden. Als de teamleider besluit om het team te verlaten, kan hij het e-mailadres en de contactgegevens updaten in de “Mijn gegevens” sectie om het leiderschap over te dragen aan iemand anders. Deze persoon kan niet een teamlid zijn van een reeds bestaand team. De geworven fondsen en gelopen stappen gaan automatisch van de oorspronkelijke naar de nieuwe teamleider over.

V: Hoe kan ik later alsnog mensen uitnodigen om met mij een team te vormen (als ik dat niet al direct heb gedaan bij het inschrijven)?
A: dat kan door op inloggen te klikken, en dan naar 'Mijn team' te gaan. Hier kun je anderen toevoegen aan je team. Zij ontvangen dan een link waarop ze kunnen klikken en zelf hun aanmelding kunnen afronden.

V: Wat gebeurt er als ik als teamleider iemand uitnodig die niet wil deelnemen?
A: Als een teamleider iemand uitnodigt die niet wil deelnemen, dan weigert die persoon de uitnodiging. De teamleider krijgt daarvan bericht zodat hij iemand anders de uitnodiging kan sturen.

V: Kan iedereen deelnemen aan Steptember?
A: Ja! Of je nu al superfit bent of wel wat beweging kunt gebruiken, iedereen kan meedoen. Het enige dat nodig is is toegang tot internet, zodat je je dagelijkse stappen / activiteit kunt invoeren. We moedigen nationale bedrijven aan om deze actie als kans te benutten om hun diverse filialen / kantoren in Nederland mee te laten doen in een gezamenlijke activiteit. Het is ook een prachtige manier om familieleden en vrienden die verder van elkaar af wonen samen te laten meedoen met deze actie.

V: Kan ik me ook alleen inschrijven voor Steptember? Of met minder dan 4 personen?
A: Ja, dat kan. Je kan je alleen, of met een team inschrijven. Je kunt je inschrijven met een team van maximaal 4 personen, maar met minder mag ook. Het is misschien wel gezelliger en motiverende om je samen met anderen in te schrijven. 

V: Wanneer sluit de registratie?
A: Je kunt nog registreren tot in de eerste week van september. Echter wil je er zeker zijn dat je je Steptember kit en stappenteller op tijd hebt, meld je dan vandaag nog aan. Als je je voor 30 augustus registreert, dan zorgen wij ervoor dat je alle spullen op tijd in huis hebt. Afhankelijk van beschikbaarheid kunnen je je ook nog na de deadline inschrijven. We kunnen dan alleen niet garanderen dat je je Steptember kit op tijd ontvangt.

V: Wat gebeurt er als iemand in mijn team zich terugtrekt?
A: De teamleider kan dit teamlid verwijderen via de “Mijn Team” webpagina en een nieuw persoon uitnodigen om de plek in te nemen. Reeds bestaande fondsen die zijn geworven door het oorspronkelijke teamlid worden overgedragen aan het nieuwe teamlid.

V: Wat gebeurt er als ik mezelf blesseer of ziek word?
A: De Teamleider kan je verwijderen uit het team en een nieuw lid uitnodigen via de “Mijn Team” pagina. Of je kunt aanblijven bij het team en je richten op fondsenwerving.

V: Kan ik ook registreren met een internationaal adres?
A: Nee. Alleen Nederlandse postadressen kunnen in het systeem worden ingegeven. Als je wilt deelnemen, maar in het buitenland woont, neem dan contact op met CP Nederland (voorheen de BOSK) via info@bosk.nl 


De Steptemberkit

V: Wanneer ontvang ik mijn SteptemberKit en wat zit daarin?
A: Steptemberkits zullen vanaf begin augustus aan alle deelnemers worden verstuurd. Vanaf 15 augustus worden ze uiterlijk 3 dagen na registratie verstuurd aan elke deelnemer. Elke kit bevat een stappenteller en een handboek Steptember. De kits worden gestuurd naar het adres dat het teamlid invoert op de website wanneer hij zich registreert (daarom is het belangrijk dat je je adres invoert).

V: Krijgt elk teamlid een kit toegestuurd?
A: Ja. Elk teamlid krijgt zijn eigen kit toegestuurd naar het adres dat hij heeft aangegeven tijdens de registratie. Elke deelnemer ontvangt één stappenteller. 

V: Ik heb al een stappenteller. Hoe kan ik jullie laten weten dat ik geen nieuwe hoef?
A: Door bij de aanvraag de tweede optie te kiezen. Wij zullen er dan voor zorgen je dan alleen het handboek ontvangt.

Bedrijven en organisaties

V: Wat is het voordeel wanneer ik mijn bedrijf, organisatie of school registreer?
A: Als bedrijven, organisaties en scholen zich registreren, krijgen ze de mogelijkheid om via de website hun teams te monitoren en rapportages uit draaien. Op deze pagina kunnen teams zien hoe zij vorderen ten opzichte van anderen in hun bedrijf, organisatie of school. Ook kan er een fondsenwervingsdoel voor het hele bedrijf of de gehele organisatie of school worden gesteld. Ze kunnen de informatie gebruiken om intern een competitie op te zetten en aan te moedigen.

V: Moet ik mijn teams van tevoren betalen als ik een bedrijf, organisatie of school wil registreren en voor mijn medewerkers/leerlingen wil betalen?
A: nee, achteraf krijg je een factuur voor het aantal deelnemers dat heeft meegedaan.

V: Hoe kan mijn bedrijf/organisatie/school meedoen aan Steptember?
A: Neem contact op met het Steptemberteam via steptember@bosk.nl 

V: Hoe kan ik me registreren?
A: wanneer je als bedrijf mee doet en het registratiegeld betaald voor je medewerkers kun je je registreren d.m.v. organisatie-registratiecode waardoor je als medewerker niet geconfronteerd wordt met de betaling.

V: Wat kan onze organisatie doen om Steptember nog leuker te maken voor ons personeel?
A: We moedigen organisaties aan om echt betrokken te zijn bij Steptember. Er zijn veel dingen die je als bedrijf, school of organisatie kunt doen om werknemers, leerlingen en collega's mee te laten doen en hun inzet te vergroten. Probeer bijvoorbeeld eens een van de volgende suggesties:

 • Houd een Steptember-lunch of -borrel om het begin van Steptember te markeren, en organiseer er nog één aan het eind.
 • Ontwikkel competities voor jullie teams en loof bijzondere prijzen uit aan de winnaars.
 • Organiseer een wandelprogramma tijdens lunchtijd.
 • Gebruik nieuwsbrieven en intranet voor updates van teams.

Kosten

V: Hoeveel kost het om mee te doen met Steptember?
A: Voor volwassenen kost deelname € 15 per persoon. Voor kinderen en jongeren onder de 18 jaar zijn de registratie-kosten € 7,50.
Voor bedrijven: neem contact met ons op via steptember@bosk.nl

 

V: Als CP Nederland lid hoef ik geen inschrijfkosten te betalen; hoe gaat dit in z'n werk?
A: Op de achterkant van het juni magazine staat een code vermeld. Hiermee kun je je gratis registreren.

Fondsenwerving

V: Hoe begin ik met fondsenwerving?
A: Bepaal eerst hoeveel geld je team kan ophalen en kies een realistisch bedrag om te werven. Dit is een doelstelling en geen verplichting. Hierdoor maak je het meetbaar en uitdagender. Daarna is het de stoute schoenen aan trekken en durven te vragen. Kijk ook eens bij sponsortips of op onze facebookpagina. Stel dat je als team bijvoorbeeld voor € 1.000 gaat dan haal je dat op wanneer elk teamlid tien sponsors vindt die € 25 bijdragen (of zestien sponsors die je gemiddeld met zo'n € 15 steunen). En bedenk: uiteindelijk maakt het niet uit of je € 250, € 2.500 of € 25.000 ophaalt – iedere cent telt! Elk bedrag helpt mensen met cerebrale parese!

V: Wie kunnen mijn sponsors zijn?
A: Kijk naar je directe netwerk: vrienden, familie, werkgever, collega's en je buurt (verenigingen, kerk, buren e.d.) en bedenk hoe zij je kunnen ondersteunen.

V: Hoe kan ik geld ophalen?
A: Als je je hebt aangemeld krijg je een eigen pagina. Daar vind je voorbeeld-emails en suggesties voor leuke acties. In het deelnemersboekje dat je na inschrijving ontvangt vind je nog meer goede tips en ideeën. Hoe je geld ophaalt, is helemaal aan jou … wees creatief! Als je eenmaal een fondsenwervingsdoel met je team hebt gesteld, spreek dan met je teamleden af en ga brainstormen over een fondsenwerf-actie. Je kunt ervoor kiezen om individueel of als team geld op te halen, of allebei; iedere euro die je ophaalt draagt bij aan het doel van het team.

Onthoud: wat je ook doet, maak het tot jouw evenement en jouw actie en stop je eigen persoonlijkheid en stijl erin. Sponsors ondersteunen niet alleen mensen met cerebrale parese, ze steunen ook en vooral jou!
Hier zijn wat ideeën om je op gang te helpen:

•    Zet je social media in en laat anderen weten dat je meedoet en dat ze je kunnen sponsoren
•    Organiseer een barbecue
•    Organiseer een vlooienmarkt op het werk of in de buurt
•    Geef voor een week je verslaving op (roken, snoepen, alcohol, …)
•    Inzamelactie op de vereniging of school van kind
•    Inzamelactie bij familie
•    Een bonbon-avond
•    Laat je sponsoren per 10.000 stappen

V: Moet ik als team fondsenwerven, of kan ik mijn eigen gang gaan?
A: Dat mogen jullie helemaal zelf bepalen. Alle fondsen die geworven worden door jou en teamleden worden bij elkaar opgeteld om het teamdoel te behalen.

V: Hoe bepaal ik een nieuw fondsenwervingsdoel?
A: Je teamleider kan op de Mijn Team pagina het fondsenwervingsdoel van het team veranderen.

V: Ons team heeft het fondsenwervingsdoel bereikt. Wat nu?
A: Allereerst: gefeliciteerd met het behalen van je doelstelling! Je kunt gewoon verder gaan met fondsenwerven. Als je wilt kun je jouw teamleider vragen de doelstelling van het team te verhogen op de 'Mijn Team' pagina.

V: Als iemand geld overmaakt aan ons team via de website, ontvangt hij dan ook een afschrift voor de belastingen?
A: Nee, in Nederland is het niet nodig dat je van de ontvangende organisatie een afschrift krijgt. Voor meer informatie verwijzen we je naar www.belastingdienst.nl/giften.

V: Wanneer is een donatie aftrekbaar van de belastingen?
A: Kijk hiervoor op de site van de belastingdienst over aftrekbaarheid van giften.

V: Moet ik wachten met fondsenwerven tot de actie officieel begint?
A: Nee hoor, je kunt meteen beginnen als je je geregistreerd hebt. Hoe eerder hoe beter!

V: Ik wil anoniem doneren, kan dat ook?
A: Ja hoor, dat kan. Volg de instructies op de doneerpagina. Je kunt hier aangeven dat je anoniem wilt doneren. Je naam is dan niet te zien op de website.

Meedoen met Steptember

V: Ik kan mijn stappen nog niet invoeren, wat is er aan de hand?
A: Deelnemers kunnen hun stappen en activiteiten pas invoeren vanaf de officiële start van Steptember. Met de fondsenwerving kun je al wel beginnen.

V: Wanneer draag ik mijn stappenteller?
A: Bijna altijd! Doe je stappenteller alleen af als je gaat slapen of wanneer je met water in aanraking kunt komen (de stappenteller is niet waterproof). En natuurlijk moet je je stappenteller ook afdoen als je bezig bent met een fysieke activiteit die op de Steptember website naar stappen wordt omgerekend. Doe je dit niet, dan tel je je stappen dubbel.

V: Als ik sport of op een andere manier aan lichaamsbeweging doe dan wandelen, telt dat dan mee voor het aantal stappen dat ik loop?
A: Ja, Steptember draait niet alleen om lopen. Waar het om gaat is dat je in beweging komt om die sport te beoefenen of die fysieke activiteit te doen, waar jij het meeste plezier aan beleeft. Via de Steptember app of website kun je diverse activiteiten 'omrekenen' naar stappen. Je hoeft alleen jouw activiteit te selecteren als je je dagelijkse aantal stappen ingeeft, dat is alles.

V: Ik kan mijn sport of activiteit niet vinden in de activiteiten; betekent dit dat deze niet mee doet?
A: Niet per se. We hebben ons best gedaan om zoveel mogelijk activiteiten in de tabel mee te nemen, maar niet alle sporten zijn opgenomen. Als jouw activiteit er niet bijstaat, probeer dan een activiteit te vinden die er zoveel mogelijk op lijkt. En laat ons weten welke activiteit er niet bijstaat, dan proberen we die er volgend jaar aan toe te voegen.

V: Kan ik een extra stappen teller kopen als ik die van mij verlies of als hij kapot gaat?
A: Als je een extra stappenteller nodig hebt, neem dan contact op ons via steptember@bosk.nl.

V: Wanneer moet ik de batterij van de stappenteller vervangen?
A: Als het goed is hoef je de batterijen niet tijdens Steptember te vervangen. De stappenteller is er op gebouwd om gedurende het hele evenement mee te gaan. Uiteindelijk zal de batterij bij langer gebruik wel leeg gaan. Dan kun je de gebruiksaanwijzing raadplegen om de batterij te vervangen.

V: Moet ik mijn stappen iedere dag invoeren?
A. We raden je aan om elke dag de stappen van de dag ervoor in te voeren. Zo beklim je geleidelijk je virtuele berg.

V: Kan iedereen de stappen zien die ik invoer?
A: Ja, jouw teamgenoten zien je stappen. Anderen zien alleen het totaal van je team.

V: Waar kan ik mijn stappen invoeren? 
A: Dit kan allen via de Steptember website of de Steptember App.

V: Welke andere lichamelijke activiteiten kunnen in stappen worden omgezet?

 • Acqua Bootcamp
 • Aerobics
 • Amerikaans voetbal
 • Aqua aerobics
 • Atletiek
 • Badminton
 • Basketbal
 • Bikram Yoga
 • Boccia
 • Boksen
 • Boogschieten
 • Bootcamp
 • Bowling
 • Cricket
 • Crossfit
 • Crosstrainer
 • Curling
 • Dansen
 • Driving Range
 • Elektrische rolstoel
 • Fietsen
 • Fitness
 • Fysiotherapie
 • Golfen
 • Gymnastiek
 • Hand biken
 • Hardlopen
 • Hiking
 • Hockey
 • Honkbal
 • Huishouden
 • Hydrotherapie
 • Ijshockey
 • Inline skaten
 • Jeu de boules
 • Judo
 • Kajakken
 • Karate
 • Kickbal
 • Kitesurfen
 • Klimmen
 • Krachttraining
 • Martial arts
 • Mountainbiken
 • Netbal
 • Paardrijden
 • Pilates
 • Roeien
 • Rolstoel
 • Rolstoelbasketbal
 • Rolstoelhockey
 • Rugby
 • Rugby Sevens
 • Schaatsen
 • Schermen
 • Skateboarding
 • Skeeleren
 • Snowboarden
 • Softbal
 • Spinnen
 • Spinningles
 • Squash
 • Stairs
 • Suppen
 • Surfen
 • Tafeltennis
 • Tai Chi
 • Tennis
 • Tuinieren
 • Ultimate frisbee
 • Voetballen
 • Volleybal
 • Wakeboarden
 • Waterskiën
 • Windsurfen
 • Yoga
 • Zumba
 • Zwemmen

Vragen over de website

V: Ik ben mijn login gegevens kwijt. Hoe kan ik inloggen?
A: Klik op 'Wachtwoord vergeten' op de inlog pagina. Je ontvangt een email op het door jouw opgegeven emailadres met een link naar een pagina waar je een nieuw wachtwoord aan kunt maken.

V: Is de Steptember website veilig?
A: De Steptember website gebruikt SSL technologie om je persoonlijke gegevens te versleutelen tussen je browser en de website. Je persoonlijke gegevens zijn beschermd op onze servers. De servers voldoen aan de PCIDSS. (Payment Card Industry Data Security Standard). We bewaren nooit creditcard- of bankgegevens op onze servers.