Elke stap telt

ingezameld

Daarom doe ik mee

Ik Steptember mee voor CP!

Esther Vos: 

"Ik weet als geen ander hoeveel verschil het kan maken om te bewegen als je CP hebt!

In 2009 ben ik op doktersadvies gaan fitnessen om de linkerzijde van mijn lichaam, die spastisch is, sterker te maken en vervelende ongelukjes te voorkomen. Van iemand die ´moest´ sporten van de dokter, ben ik veranderd in een sportbeest en doe ik meerdere keren per week, uren achter elkaar aan diverse sportlessen mee en loop ik zelfs 5km runs mee! Naast de fysieke vooruitgang die ik boekte, heeft dit ook zeker bijgedragen aan mijn zelfbeeld. Velen weten niet wat ze zien als ze mij zien sporten en staan versteld van alle zichtbare voortuitgang die ik heb geboekt. Dat ik stapje voor stapje sterker werd en beter ben gaan bewegen, heb ik vooral te danken aan de hulp van mijn fysiotherapeute Linda Stuijfzand van Corpoforte & Active 4 Health.

Ik doe daar in STEPTEMBER nog een schepje bovenop. Samen met deze sportschool-en fysiopraktijk, zijn we super enthousiast en hebben we inmiddels meer dan 100 mensen bij elkaar om deze uitdaging in STEPTEMBER met ons aan te gaan! Dit moeten er nog meer worden. Dit fantastische doel verdient het gewoon!"

 

Jule Zuiderbaan:

"Wanneer ik naar mijn werk ga in Amsterdam, dan reis ik met de trein. Ik loop van mijn huis naar het station en in Amsterdam van het station naar de Vrije Universiteit. Heen en terug is dat bijna een uur lopen zodat ik op een werkdag zonder al te veel moeite zo’n 8000 stappen zet. Ook dit jaar doe ik weer mee met Steptember. Die 2000 extra stappen zijn met een beetje creativiteit zo gezet. Een lunchwandeling met collega’s, een extra omweg naar huis of desnoods mijn huis een paar keer in de rondte!

Vorig jaar was ik nog in mijn eigen tijd aan het werk, maar vanaf februari dit jaar ben ik officieel in dienst gekomen bij de VU als promovendus. Mede dankzij Steptember is dit mogelijk geworden. Een gedeelte van mijn onderzoek naar het effect van muziek en bewegen op het functioneren van mensen met CP wordt gefinancierd vanuit de opbrengst. Samen met prof. dr. Erik Scherder werk ik nu aan een goed onderzoeksprotocol. Er moet natuurlijk wel een goed plan worden gemaakt, we kunnen niet zomaar beginnen met testen. Omdat we gaan werken met mensen moet het plan straks worden goedgekeurd door een medisch-ethische commissie. Pas dan kunnen we beginnen met het echte testen. En daar hebben we deelnemers, kinderen en ouderen met CP, voor nodig. We gaan hiervoor bijvoorbeeld naar revalidatiecentra om te kijken of zij met ons willen samenwerken. En om te vragen of daar mensen met CP zijn die mee willen en kunnen doen. Voor dit onderzoek zoeken we mensen die zo’n tien tot twintig minuten achter elkaar kunnen lopen. Van tevoren worden er een aantal cognitieve testjes gedaan en na de inspanning doen we weer dezelfde testjes. Wij willen graag weten of hier een verschil tussen zit en zo ja, waardoor wordt dat dan veroorzaakt? Ook willen we gaan kijken of er een verschil is tussen het lopen met muziek en lopen zonder muziek.

Vorig jaar is er voor Steptember een superleuk lied gemaakt door Isaac Bullock en Brownie Dutch. Speciaal voor ons deelnemers om op te lopen. Erik Scherder en ik mochten erbij zijn toen het werd opgenomen, we mochten zelfs meezingen! Dat vonden we geweldig leuk. En we zouden het ook geweldig vinden als het lied wat bekender zou worden. Dus zoek het op en laat zien hoe goed je erop kunt lopen of dansen. Of maak je eigen versie van het lied als je heel mooi kunt zingen of een instrument bespeelt. Of misschien zelfs je eigen bandje hebt! Want het is ook superbelangrijk om meer bekendheid te geven aan CP. Dus kom op, loop en zing met ons mee!"

 

Mienke van Alphen:

"Ondanks mijn CP kom ik toch in beweging! Sinds 2015 ben ik ambassadeur van Steptember. Ieder jaar zet ik mij in voor dit fantastische doel. Dit doe ik omdat ikzelf CP heb in al mijn ledematen en hierdoor volledig rolstoel gebonden. Ik weet als geen ander wat CP betekent in het dagelijks leven. Help je mij? En andere mensen met CP? Zet je 10.000 stappen per dag? Deze campagne duurt van 4 september tot en met 1 oktober.

Ik heb mijn leven er voor zoveel mogelijk op aangepast. Ik heb mijn ouders die voor mij klaarstaan wanneer ik ze nodig heb, en een fijn zorgteam die op afroep en afspraak beschikbaar is en mij helpt met alledaagse handelingen. Het leven met CP valt niet altijd mee. Zodra ik een lichamelijke terugslag te verwerken krijg voelt dit voor mij als onmacht omdat ik hier niets aan kan veranderen of doen. Ik ervaar dat mijn hoofd en mijn lichaam 2 totaal verschillende dingen zijn. Ondanks dat blijf ik knokken en voor zover mogelijk positief kijken. Dit is belangrijk want met punitiviteit kom je het verst in het leven, dit zit in mijn aard. 

Het thema dit jaar is: Kom in beweging. Dit thema sluit wel aan bij mij want ondanks mijn CP probeer ik toch op mijn manier te bewegen. Ik handbike een paar keer per week. Terwijl het eigenlijk tegenstrijdig is want door de kracht die ik zet met mijn spieren om voort te bewegen via de handbike bouwt lichamelijk weer meer spanning op waardoor ik mij gauw weer overvraag. Hier evenwicht in vinden is voor mij weleens lastig omdat aan de andere kant ik het fijn vind om met de handbike weg te zijn. Ik werk aan mijn conditie, Ik ben in de buitenlucht, en ik kan mijn hoofd leegmaken.  Ik vind het fijn om dit te kunnen doen. 

Voor de meeste mensen is elke dag bewegen vanzelfsprekend. Voor mensen met CP is dat topsport. Elke dag wordt in Nederland een kind met CP geboren en dat heeft jouw inzet nodig! Vorm een team van vier, laat je sponsoren en zet in de maand september iedere dag 10.000 stappen voor een beter leven voor jezelf én voor een ander.  Elke stap die jij zet, iedere euro die jij verdient, wordt gebruikt voor mensen met CP."