Elke stap telt

ingezameld

Cerebrale Parese?

Cerebrale parese (CP) is een houding- en bewegingsstoornis die zijn oorzaak heeft in de hersenen. Vroeger werd cerebrale parese aangeduid als spasticiteit. Cerebrale parese kan invloed hebben op de manier waarop mensen bewegen, communiceren, kijken, eten en leren.

Het effect van cerebrale parese verschilt van persoon tot persoon. Sommige mensen met cerebrale parese mankeren ogenschijnlijk niks, terwijl anderen in een rolstoel zitten en 24u afhankelijk zijn van anderen. Dit betekent niet dat de impact van het leven met CP niet even groot kan zijn.


Jeroen en Ruben Top (foto): "Steptember is voor ons niet alleen maar lopen voor het goede doel, maar geeft ons ook de kans om mensen onbekend met CP, ‘de wereld van CP’ te laten zien."

De BOSK: ruim 60 jaar ondersteuning bij Cerebrale Parese

In Nederland wordt Steptember georganiseerd door de BOSK. De BOSK is de vereniging van en voor mensen met Cerebrale Parese. Ruim zestig jaar geleden opgericht als Bond voor Ouders van Spastische Kinderen, vertegenwoordigt de BOSK inmiddels ruim 60.000 personen met een aangeboren lichamelijke handicap. 

Met een klein actief landelijk bureau van 8 medewerkers en met 150 gemotiveerde vrijwilligers is de BOSK de plek waar mensen met een lichamelijke handicap elkaar kunnen ontmoeten en helpen.

De BOSK ondersteunt ouders, en stimuleert ouders en mensen met Cerebrale Parese om het meeste te halen uit hun leven met een handicap. Bovendien biedt zij herkenning en informatie en stimuleert zij onderzoek naar de preventie van aangeboren handicaps.

 

Wat de BOSK betekent voor mensen met Cerebrale Parese?

Leven met een handicap is topsport. Om een topsporter te worden is medische begeleiding belangrijk en die is in Nederland goed. Maar veel belangrijker nog zijn ondersteuning in het dagelijks leven, sociale vaardigheden, zelfrespect, goed onderwijs en opgroeien in een stabiel gezin. En daar ontbreekt het vaak aan.

Hiervoor is er de BOSK.
Op drie manieren ondersteunen wij ouders, kinderen en volwassenen met Cerebrale Parese in hun strijd voor een zo goed en zo leefbaar mogelijk leven.