Elke stap telt

ingezameld

Mienke van Alphen

"Nadenken bij elke handeling!"

 

Omdat ik door een zuurstoftekort tijdens mijn geboorte mijn hele leven al CP heb, heb ik hier mee moeten leren leven en een eigen weg hierin moeten vinden. Dit is niet altijd even eenvoudig. Ik sta er niet graag bij stil en dat wil ik eigenlijk ook helemaal niet.

 

Het begint bij het opstaan in de ochtend, het van lig naar zit komen. Ik krijg daarbij hulp , maar vaak is mijn lichaam er nog helemaal niet klaar voor, omdat echte ontspanning er eigenlijk pas is als ik slaap. In de ochtend moet mijn lichaam weer opnieuw op gang komen.
Dit geldt ook voor simpele handelingen zoals mijn arm optillen en vervolgens in een mouw steken. Mijn been moet ik laten optillen door een ander zodat mijn schoenen aangetrokken kunnen worden. Vervolgens moet ik ook nadenken bij de transfer van het bed naar de rolstoel, ondanks dat dit gebeurt met een tillift. Mijzelf opfrissen lukt mij helaas niet zelfstandig dus ik moet eigenlijk deze vanzelfsprekende handeling overgeven aan een ander, en hen daarin het vertrouwen schenken. Natuurlijk heb ik dat wel, want ik kies zelf voor wie mij helpt. Dankzij het gebruik van het persoonsgebonden budget heb ik hier het recht en de mogelijkheid toe. Het helpt mij om zo zelfstandig mogelijk te leven.


Met het eten van een beschuit moet ik nadenken dat ik er niet te hard in knijp. Ik moet hem goed in mijn hand leggen, zodat ik het stukje beschuit goed kan afhappen, en niet laat vallen. Ook als ik in mijn rolstoel zit en mijzelf verplaats, moet ik nadenken. Natuurlijk moet een loper dan ook nadenken, maar in een rolstoel moet je al op hele kleine dingen letten. Ik moet letten op een goede houding als ik achter de computer zit, of het nu voor mijn werk is of in mijn vrije tijd. Ik ben het gewend, maar vermoeiend is het wel.
Hierin een afweging maken is ontzettend lastig, want durven aan te geven dat het even niet gaat zoals het moet, blijft voor mij een lastig punt. Dit komt doordat ik merk dat mijn hoofd en de rest van mijn lichaam twee verschillende delen zijn.

Daarom zet ik mij graag in voor Steptember. Het is zo goed als je jezelf inzet voor dit doel, omdat bewegen voor mensen met CP niet meevalt en bewegen gezond is. Elke euro telt, en je helpt hiermee mensen met cerebrale parese. (CP) Ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk dit is, CP is echt topsport! 

Wil je meer lezen over Mienke lezen klik dan hier